Translate

2015-07-31

Surdegsbröd dinkel

Har gjort dessa bröd många gånger nu. Jättegoda! Dinkel och surdeg ger grönt fodmap (läs mer på ibsfri.se) och dessutom lägre GI. Magi helt utan jäst! 

Min surdeg är gjord på dinkelmjöl. 4-8 timmar innan jag vill baka tar jag surdegen ur kylen, ställer den på bänken och matar den med vatten och dinkelmjöl, en skvätt av varje, kanske 1 dl av varje och rör om med en sked eller visp. Smeten ska vara tjock som våffelsmet ungefär.

Ett bröd

Ta knappt 1 dl av din pigga och bubbliga surdeg!
300 g siktad dinkel (jag har Saltå Kvarns)
150 g fullkornsdinkel (Saltå Kvarns) eller motsvarande enbart siktade dinkel, totalt 450 gram mjöl.
300-350 g vatten
10 g salt
Ibland 10 gram sirap
Enbart siktad dinkel går också jättebra. 
Bubblande surdeg! 
Blanda ihop till en jämn smet. Knåda inte. Låt ligga i en bunke med lock eller plastfolie och vänd runt på degen några gånger. Den är kletig i början. Degen kan gärna stå en halvdag eller så, men vänd runt i degen några gånger. Sista timmen kan den jäsa på plåten eller i jäskorg. Eller inte. Det verkar funka vilket som.
Grädda i 250 grader en kvart och sänk sedan till 200 grader i en halvtimme. Totalt 45 min. Eller till en innertemperatur på 97 grader. Jag har även gräddat i brödform som jag värmde i ugnen och hällde i degen i. Det blev snyggare skivor att rosta men mer hål i brödet utan form. 
Surdegen var 3 cm på botten och har nu bubblat upp!

Brödet bakat utan form. Ganska jämna bubblor men något övergräddat.
Brödet bakat i ugnsform. Kan ha varit värmen från formen som gav mer hål nedtill i brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar