Translate

2015-10-11

Chokladpraliner!

Gjutna chokladpraliner försök 1. Långt ifrån perfekta med så goda! 
Temperera mörk choklad. Värm till 50-55 grader, kyl 3/4 av chokladen till 28 grader, jag hällde den i en ny skål och rörde med slickepott, blanda sedan ihop och värm till 32 grader! Ett kapitel för sig, termometer behövs. Mycket kladdigt, det kändes som hundra gånger 4 sekunder i mikron och timmar av omrörning, men till slut blev det bra! Man tempererar choklad för att den ska bli glansig, lossna lätt ur formen och inte smälta i fingrarna!
Jag penslade chokladformarna med denna tempererade choklad två gånger och fick en tunn men ändå krispig yta. Man ska visst kunna hälla i chokladen också, det ska jag prova nästa gång.
Låt stå i rumstemperatur över natten så att de stelnar riktigt.
Ganache:
75 gram 40 % grädde
150 gram mörk choklad
10 gram sirap
10 gram smör
En nypa salt
Koka upp grädden och häll över hackad choklad eller choklad i pelletsform. Rör ner sirap, smör och en nypa salt (jag tycker det framhäver chokladsmaken). Mixa med mixerstav om den inte är helt slät.
Fritt fram för smaksättning! Jag delade chokladganachen på två och gjorde hälften med kola - kardemumma smak och hälften med mint/ after eight smak. 5 dumlekolor och ett par varv med kardemummakvarnen var lite för lite, det behövs mer mjölkchoklad eller dumle nästa gång, och mer kardemumma. Mintganachen blev smaskig, med 5 after eight i.
Låt svalna till 30 grader innan du spritsar i chokladformarna.
När ganachen har stelnat lite i formarna så kan man pensla på tempererad choklad igen, det blir sedan pralinens undersida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar