Translate

2017-05-02

Mazarinkaka

Det blev en mazarinkaka till Valborg! Så gott att även min mest kräsna gäst sade "åh vilken god kaka"! En mördegsbotten, mazarinfyllning och glasyr ovanpå. Jag tycker om en tunn mördegsbotten så jag gjorde två kakor, en i 15 cm form och en i 17 cm form.

Mazarinkaka

Ugn 180 grader

Mördeg

300 gram (5 dl) vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
140 gram (1,5 dl) strösocker

Mazarinfyllning
Jag tog 150 gram mandelmassa och 50 gram mald mandel men 200 g mandelmassa går också bra
100 g smör, rumsvarmt
3 ägg
1 krm salt
ev ett par droppar mandelessence och bittermandelolja efter smak

Glasyr
180 gram (3 dl) florsocker
1 krm vaniljpulver
vatten till rätt konststens

Gör så här:

Mördeg: Blanda smör, socker och mjöl i en matberedare (en sån med knivar) eller arbeta snabbt ihop den för hand. Knåda inte degen för då blir den seg. Ställ i kylen ca 20 min. Tryck ut degen i endera två små formar eller en storform med löstagbar botten. Jag lade bakplåtspapper under degen. Degen ska sticka upp ett par cm på kanterna och det är ju snyggast om kanterna är raka så där får jag skärpa mig! Jag gillar när mördegen är tunn.

Förgrädda: Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt svalna. Går att hoppa över men jag gjorde så.

Mazarinfyllning: Riv mandelmassan på ett grovt rivjärn. Vispa upp äggen först och vispa sedan ner smör och mandelmjöl/mandelmassa. Smaka av med mandelessence, bittermandelolja och lite salt. (Går även att hoppa över) Viktigt att alla ingredienser är rumsvarma, annars skär den sig. Vispa tills fyllningen är en slät smet.

Bred ut mazarinfyllningen på bottnarna och grädda näst längst ner i ugnen tills fyllningen "stannar om man gungar på formen". Ca 20 min för liten form eller upp till 40 min för stor form.

Låt kakorna svalna i formen.

Glasyr: Blanda ihop glasyren till en jämn konsistens och bred på kakan/kakorna. Låt stelna i kylen. Förvaras i kylskåp och sägs bli ännu godare efter ett par dagar! Går att frysa.

Variation: Smaksätt fyllningen med ex rivet äpple, saffran eller citron. Glasyren går också att smaksätta. Det går också bra att göra små mazariner, men grädda då kortare tid.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar