Translate

2017-06-18

Stora tårtor

Tårtor till min duktiga kusin, som hade läkarexamensfest tillsammans med en kompis!
Det kluriga denna gång var storlekarna! Jag fick utgå från vad som ryms på kylskåpshyllorna!
3-lika botten i långpanna: jag tänkte att en långpanna är 2,5 gånger en 4-äggs-botten. Men nej, de blev för tunna på 10 eko L ägg och de 3 tjockaste råkade hamna i den första tårtan så jag fick göra en extra botten så det blev 4 bottnar i den ena tårtan. 
Jag vägde smeten och gräddade ett lager i taget för att inte behöva skära i en så stor botten. Gräddningstid 10-12 min per lager. Gräddas på bakplåtspapper i långpanna.
Komihåg till nästa gång: prova med 15 ägg per botten för 3 lager tårtbotten i en långpanna.

Tårta 1 Lime-mynta och jordgubb
Lager 1. Färska jordgubbar, jordgubbskompott och lime-mynta mousse. Ja jag vet, det skulle ha varit jordgubbsmousse men den hade inte blivit fast nog och tiden gick.. mousserna fick inte plats i kylen för där tog tårtorna all plats.
Saften av 8 pressade lime
Gelatin
Socker
Bladen från en kruka mynta
1 liter grädde, glömde philadelphian

Lager 2:
Jordgubbsmousse
800 gram jordgubbar
Socker
Gelatin
Creme fraiche
Grädde
Jag minns inte exakta proportioner

Tårta 2
Lager 1 Hallonmousse
800 gram hallon
Socker
Gelatin
300 gram Philadelphia
5 dl Grädde

Lager 2 Chokladmousse
200 gram marabou mjölkchoklad
200 gram marabou mörk choklad
3 gelatinblad
1 liter grädde
Lägg gelatinblad i kallt vatten, minst 5 min. Hacka chokladen och värm grädde och choklad försiktigt, den får inte koka. Rör ner gelatinbladen. Låt svalna i vattenbad och stå täckt i kylskåp över natten.
Vispa upp chokladfluffet. Hacka 200 gram mörk choklad och rör ner. Det blev en bra smak tycker jag!

Nu upptäckte jag att de tre tunnaste bottnarna hamnat på denna tårta så jag gjorde ett lager tårtbotten och fyllning till.

Lager 3 Det blev vaniljkräm blandat med vispgrädde, även kallad vaniljkrämsgrädde eller glasskräm.
Tårtorna är spacklade med marängsmörkräm och täckta med sockerpasta. Jag misslyckades tyvärr helt med den hemgjorda marshmallowsfondanten. Tyvärr blev tårtorna lite fuktiga på sidan längst in i kylskåpet. De var en utmaning att frakta till kalaset men med så många glada gäster var det jätteroligt!
Många lärdomar av mina första långpannetårtor! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar