Translate

2012-10-19

Macarons!

Inspirerad efter chokladfestivalen så ville jag prova att göra macarons med sockerlag!
Läs hela receptet innan du börjar!

60 gram äggvita (2 stora)
18 gram strösocker
75 gram socker
25 gram vatten
75 gram mandelmjöl
75 gram florsocker

Låt 60 gram äggvita stå framme i ett dygn. Dela den sedan på två glas. 
Torka gärna ur vispskålen med ättika. 

1. Sikta mandelmjöl och florsocker.

2. Koka sockerlag i en kastrull till 110 grader och sätt då på maskinen med äggvita och socker. Nytt! Har ändrat mig. Sätt på köksmaskinens visp med 30 gram äggvita och tillsätt 18 gram strösocker lite i taget. Sätt samtidigt på sockerlagen med en pålitlig termometer i. Precis fått kasta två omgångar maräng då termometern hade dåligt batteri.
3. Kritiskt moment: Försök ha timing så att marängen och sockerlagen blir klara samtidigt. Ett öga på sockerlagen och ett öga på marängen! När marängen är vit och sockerlagen når 115 grader (118 enligt många recept, men jag tog 115 som de gjorde på chokladfestivalen.) så häller man i den i en tunn stråle, inte för snabbt och inte heller droppande långsamt, för då hinner sockerlagen stelna.   Fortsätt vispa tills den svalnat till 45 grader, ca 10 minuter.

4. Blanda äggvita med mandelmjöl och florsocker.
5. Vänd försiktigt ner marängen i mandelmjölssmeten. Kritiskt moment: försök att vända smeten underifrån och sluta på en gång när den har rätt konsistens. Blandar man för mycket så blir smeten för lös.
6. Tillsätt ev färg eller smak, dela smeten om du vill.
7. Jag rekommenderar Topits 3D bakplåtspapper, har hört så många andra som har bekymmer med att macaronsen fastnar på bakplåtspapper eller gummimattor, men detta är bäst!

Spritsa runda klickar, stora som femkronor. Macarons är väldigt söta och ska vara små. Det gör inget om det blir lite toppar, de sätter sig snabbt, men försök spritsa rakt ovanifrån så att de blir runda. Svårt att ta bilder och spritsa med en hand!  Slå plåten mot bordet om de fortfarande är toppiga efter en stund.

Låt vila på plåten 30-60 min.
8. Grädda i 12 minuter, 150 grader.


Låt svalna
Gör valfri fyllning och spritsa eller bred på en macaron och sätt ihop med en annan.

Förvara i kylskåp i burk med lufttätt lock, och ät dagen efter. De går även att frysa med fyllningen i, men jag rekommenderar ändå kylskåp en natt först, så att de inte blir sköra.

Jag gjorde hälften gröna, med päronsmak, ett par droppar päronessence från Essencefabriken. Dessa fyllde jag med choklad/nutella-smet. Andra hälften fick kardemummasmak (½-1 tsk mald kardemumma) och fylldes med dulce de letche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar