Translate

2012-11-07

Bullar igen!

Har väl aldrig bakat så mycket bullar som denna höst! I våras var det cupcakes som gällde. Bäst att jag skriver ner hur jag gjorde innan jag glömmer bort det, för det kan ju bli dessa som blir de allra godaste! Jag googlade runt på olika recept och tog sedan lite av varje, får se om det blir bra! Jag ville prova kalljästa bullar.

Kalljästa bullar

50 g jäst för söt deg
5,5 dl kall havremjölk (använder oftast havremjölk till bullar, tycker att de blir fluffigare)
150 g smör hyvlad med osthyvel, alltså inte smält
1,5 dl socker
en skvätt vit sirap
0,5 tsk salt
900-950 g vetemjöl special
1-2 tsk Kardemumma mald i kardemummakvarn eller mortlad

Lös upp jästen i lite kall mjölk och blanda sedan ihop resten. Kör ordentligt i köksmaskin tills den är blank och smidig.

Liten kardemummakvarn och stor kanelburk!

Fyllning:
135 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl råsocker
1-2 msk kanel
lite vanilj
rör ihop fyllningen ordentligt så att den är mjuk och smidig.

Låt inte degen jäsa!


Kavla sedan ut degen, bred på all fyllning, jag gjorde hälften vanliga runda och hälften snurriga knutar. Jag fick det till 31 bullar, tror att de blir ganska stora.

Låt nu jäsa ca 2 timmar under bakduk.
Det blir stooora bullar!

Kanel- och kardemummabullar med vaniljkräm
Gjorde vaniljkräm till hälften av dem, vispade ihop 1,5 dl mjölk, 0,5 dl grädde och 5 msk snabbmarsan (hann inte göra den från grunden innan kvällens föräldramöte) och klickade på.  Sockerlag: mikrade 0,5 dl vatten med 0,5 dl socker tills det löst sig. Penslade med sockerlag, och malde över lite extra kardemumma.Kanelbullar med glasyr

Kanelbullarna fick en favoritfrosting, 100 g smör, 80 g philadelphia och 3,5 dl florsocker, lite vanilj och lite salt. (från www.sockerrus.se)


Gräddas 6 minuter i mitten av ugnen, 200 grader i min ugn.

Resultatet blev: Stora och goda, men lite kortare jästid och en minut till i ugnen behövs! Jag tänkte att kalljästa bullar ska jäsa två timmar, men det blev aningens mycket denna gång, eller också var det jästsmak från bulldegen i min mage. :-) Kanske med vanlig jäst nästa gång?
Provsmakarna gav högsta betyg: Perfekta!
Vilket är ditt favoritrecept? Fortsättning följer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar