Translate

2014-07-06

Olika sorters material

Här tänkte jag samla lite tankar kring de sorters sockerpasta, marsipan osv som går att köpa eller göra själv.
Sockerpasta:
Tårtdecors egna: Mycket mjuk, elastisk och smidig, kritvit, god. 5+. En favorit.
Wiltons: Vit, mjuk och lätthanterlig. Söt smak. 5 +
Satin ice: otroligt mjuk och elastisk. Jag har aldrig täckt en tårta så snabbt och lätt, inga problem alls med sprickor eller veck, dock blev den väl tunn på vissa ställen så botten syntes lite igenom. Kladdade lite men hanterbart med lite maizena. Det blev luftbubblor av någon anledning och de gick inte att få bort med nål och smoother. Alltså fantastiskt lätt att täcka med, men kavla inte för tunt, jag ska prova igen. Kan det bli 5+ ?Torkar snabbt så den borde fungera till blommor och figurer också.
Fun cakes: Ännu en favorit, mjuk, smidig, kladdar inte, elastisk, söt smak. 5+ Jag gillar vaniljsmaken bättre än marshmallowssmak.
Dekorfondant: Bra att jobba med, smidig men inte perfekt, blev lite sprickor, har bara provat ett par gånger, god, inte jättesöt.
Bakels: Inte riktigt lika smidig, lite hårda bitar i den ibland, inte riktigt lika god.  Stelnar bra till blommor och figurer. 4+
Panduros egna: Använder jag bara i nödfall. Inte kul smak. Försökte täcka en tårta i svart och den bara sprack, var helt stum i konsistensen. Röd har varit supergummiaktig och inte alls stelnat, medan brun har varit bättre. De kanske arbetar med receptet får vi hoppas.

I många år använde jag bara en blandning av Bakels och vanlig marsipan från mataffären, blandade 50/50 och fick smidigheten från sockerpasta och smaken från marsipan, dock blev den inte kritvit. Jag lade detta direkt på grädde i många år och minns inte att den smälte någon gång. Jag penslade dock insidan av locket med flytande margarin. Detta var innan alla bakwebshoppar poppade upp som blommor på en sommaräng!

Hemgjord MMF: Receptet kommer från duktiga och hjälpsamma Ann Hansson från början . Fungerar bra men blir inte riktigt vit. Gör den dagen innan och knåda sedan ordentligt. Billigare än köpt. Söt marshmallowssmak. 4+ eftersom det är lite mer jobb med den och ibland har jag inte lyckats perfekt. Jag vill ha den mjuk och då kan den lätt bli kladdig. Kan läggas direkt på grädde eftersom den innehåller gelatin. Smälter inte. Sist använde jag 250 gram Eldorado marshmallows (en påse), 2 msk vatten och 2 msk olja till 500 g florsocker (ett paket) och den blev bra. Det skiljer sig åt på hur färska marshmallowsen är. Går att färga och smaksätta direkt i maskinen om man vill. Svettas mindre än andra alternativ vid varmt och fuktigt väder.

CMC är ett pulver som man blandar i sockerpasta för att få bättre egenskaper för modellering. Den blir mer elastisk, går att kavla tunnare och torkar snabbare. Gum Tragant och tylose fungerar likadant, men jag har fått bättre resultat med CMC hittills.

Jag har bara testat en flowerpaste och det är Squires Kitchen, som är helt fantastisk! Dyr, men jättebra, fantastiskt elastisk och går att kavla supertunt, bara dumt att den ligger i en trång foliepåse som känns lite svårhanterlig. Se upp med att den torkar snabbt. 5+
Nicolas Lodge recept ska jag prova någon gång. 

Diamondpaste är helt magiskt bra! Går att kavla hur tunt som helst och frilla kanterna på rosbladen riktigt hårt utan att den går sönder. Torkar snabbt och blir hård och hållbar. Luktar lite kemiskt, men man äter den ju inte. Dyr men väldigt dryg. 

Kavlingsmarsipan:

KåKå är min favorit, både smak och hanteringsegenskaper. Supergod tycker jag. Kan köpas på Ica Maxi i bageriet.
Örebro kavlingsmarsipan: Är för det mesta bra, men jag fick några förpackningar som var hårda och kladdade och sprack på tårtan. Kolla datumet noga och köp aldrig om det inte är långt kvar på datumet.

Köpte kavlingsmarsipan på mitt lilla Coop en gång och fick ge upp, den var helt hopplös att kavla. Förstår att Coop har kavlingsmaskin och låter den vara tjock. Smaken var inte heller god.
Däremot kavlingsmarsipan från Coop forum har fungerat bra, men svettades massor i varmt väder trots smörkräm under. Återkommer förhoppningsvis med namnen på dessa två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar