Translate

2014-11-16

50-års tårta

Vi firade en 50-åring i Oktober, hon hade fyllt i somras men hållit det hemligt!


Helt oplanerad tårta så det blev som det blev. Först gjorde jag lemon curd och tänkte ha det tillsammans med vaniljkräm och grädde, det är verkligen en favorit, men min köksmaskin är trasig och jag hade ingen lust att vispa 3-lika bottnar med elvispen, så då gjorde jag chokladbottnar, de ska inte vispas lika länge. Och till chokladbottnar passar vanilj och hallon bättre så jag gjorde Vaniljbavaroise och Hallonmousse. Jag spacklade tårtan med chokladganache, värmde lika mycket grädde och choklad och lät svalna. Liten varning, kom-i-håg, det gör tårtan väldigt mastig, det är som innehållet i en chokladpralin.

Täckt i svart sockerpasta från Fun cakes, det var väldigt enkelt och endast 250 g gick åt. Jag kavlade ut sockerpastan, skar remsor och vek in kanten på ena sidan och lade dem på tårtan. Ska visa med bilder någon dag.

Chokladbottnar från Linda Runn, receptet för 20 cm form passar perfekt till min 17 cm form, tycker jag.


Vaniljbavaroise: 

Originalreceptet kommer från Smulans bakblogg.


100 g mjölk (1 dl)
2 st äggulor
30 g socker
2 krm vaniljpulver (eller vaniljstång, ej vanillin)
1½ blad gelatin
100g vispad grädde (1 dl)
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min.
2. Häll mjölk och vaniljpulver i en kastrull och koka upp.
3. Vispa socker och äggula lätt och tillsätt i mjölken och sjud till 84 grader.
4. Tillsätt gelatinbladet och kyl till 20 grader 
5. Vispa grädden och vänd ner den
6. Låt stå i kylskåpet så den blir lite fast innan du fyller din tårta. Denna mängd passade jättebra till denna 17 cm-tårta. Jag hackade i lite mörk choklad också. Hallonmousse: 

200 g hallon
2-3 msk socker
2 gelatinblad
2 dl grädde
1. Blötlägg gelatinbladen i en skål, 5 min. (Det tar ca 5 min innan hallonen har kokat klart)
2. Koka upp hallonen försiktigt med sockret, koka 2 min, eller längre om det behövs för att sockret ska lösas upp. 
3. Ta av från plattan och rör ner gelatinbladen. Låt svalna
4. Vispa grädden och vänd ner hallonsylten. 
5. Låt stå i kylskåp minst ett par timmar så att den är tillräckligt fast att fylla tårtan med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar