Translate

2014-11-22

Bästa lussebullarna

Mina bästa lussebullar!

Receptet är baserat på mitt bästa recept för kanelbullar. Kalljästa med Fördeg! Tar lite mer tid men arbetsinsatsen är densamma och man har gott om tid på sig eftersom ingenting med kalljästa bullar är bråttom! Ju längre du gör andra saker desto bättre bullar!

Fördeg:
10-15 g jäst, vanlig färsk blå-gul jäst
100 g grädde
450 g mjölk
550 g vetemjöl special
Lös jästen i kall degvätska och blanda sedan i mjölet. Knåda tills degen är jämn och släpper kanterna i bunken. Ca 12 min i min maskin på låg hastighet. Låt stå med plast över bunken över natten eller så i kylen, det blev nästan ett dygn denna gång men det går lika bra!
Ta fram smör och ägg så att de är rumstempererade till dagen efter. 

Dag 2:
120 gram socker
100 gram vit sirap
500 g vetemjöl special
2 rumsvarma ägg
2 kuvert saffran
200 gram osaltat rumvarma smör
1 krm vaniljpulver
och till sist 12 gram salt. Om du använder vanligt saltat smör så minska till 7 gram salt.

Mortla saffranet med en sockerbit och skölj ur morteln och saffranskuverten med några droppar sprit. Det finns allehanda knep med sprit i saffranet om man så önskar. Att hetta upp 50 g av smöret med saffranet i, kan vara ett alternativ. Häll i socker, sirap, mjöl, ägg, smör, vanilj och saffran. Knåda ca 10 min i maskinen på låg hastighet. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till. Låt stå med plast över bunken ca en timme i rumstemperatur och sedan en stund i kylskåp så att den blir mer lätthanterlig. Degen ska vara lös. Lägg russinen i ett glas med vatten så att de sväller och inte bränns eller blir hårda i ugnen.
Baka ut till lussebullar i önskad form. 

Jag gjorde 16 st klassiska lussebullar och 16 st bullar med mandelmassafyllning. Lussebullarna rullade jag först till bollar, sprinklade på lite mjöl och lät vila 10 minuter och rullade sedan till lussekatter. Degen är lös så det hjälper när man ska hantera den. Jag väger degen så att bullarna blir lika stora, då blir jäsningen och gräddningen jämnare.  

Mandelmassafyllning:
100 gram mandelmassa
80 gram smör
50 gram socker, blandade farin, råsocker och strösocker.
30 gram vetemjöl
2 krm vaniljpulver
2 krm salt
Vispa den porös med degkrokar.
Låt jäsa till dubbel storlek på plåten, ca 1-2 timmar.
Tryck ner russinen ordentligt, nästan tills du känner plåten med fingret, annars poppar de upp.
Grädda i 9-11 minuter på 240 grader mitt i ugnen (den nya ugnen kräver högre siffra än den gamla ugnen, där blev de perfekta på 200 grader). De blev aningens för mörka, ska prova 235 grader nästa gång.
Sockerlag kokas då bullarna gräddas.  100 gram strösocker, 75 gram vatten, en knivsudd vaniljpulver och en knivsudd salt kokas tills kornen är upplösta.
Pensla med sockerlag direkt då de kommer ut ur ugnen. Saftigheten lackas in och de blir snyggt blanka!
Saffransbullar med mandelmassafyllning. Här ser man att russinen ploppat upp lite, bättre att trycka ner dem ordentligt ner i botten! Men de smakar som godaste bakelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar