Translate

2015-01-14

Semlor och bullar

Äntligen dags för semlor! Mina bullar blir så goda! Mitt nya favoritmjöl är ekologisk vetemjöl special! Det gör verkligen skillnad! Till samma pris som Manitoba Cream. Och lite rågsikt tycker jag ger mer stuns i bullen! Som vanligt med fördeg, kalljäsning och alla knep jag kan!

Fördeg
10 g färsk jäst
500 gram havremjölk
500 gram ekologisk vetemjöl special (nya favoriten)
Lös jästen i mjölken (jag smular sönder jästen och använder en vanlig handvisp) och blanda sedan i mjölet. Jag kör min deg i köksmaskinen. Låt jäsa i bunken över natten i kylskåpet eller 1-2 timmar på bänken med plast ovanpå degen.

Häll sedan i:
400 gram vetemjöl special
100 gram rågsikt (varför inte !:-))
1.5 tsk nymald kardemumma
2 krm vaniljpulver
2 rumsvarma ägg
1 dl grädde
100 gram strösocker
0,5 dl ljus sirap (jag tycker den ger god smak)
kanske en liten klick honung
Och knåda 10 min i maskinen

Tillsätt sedan:
5-6 gram salt och
150 gram rumsvarmt smör
Och knåda lite till i maskinen. Degen ska vara jämn och släppa från kanterna.

Låt jäsa i natten i kylskåp eller på bänken 1-2 timmar.
Jag tänker göra hälften semlebullar och hälften kanelbullar!
Så jag gjorde halv sats av min goda kanelremons

Väg degen och dela den i lika stora delar, mina blev ca 65 gram idag. Det ger jämnare gräddning. Rulla till runda, fina bullar och låt jäsa på plåt 1-2 timmar på bänken eller över natten i kylskåpet. 

Gräddas på 230 grader i 9 minuter i min ugn.
Pensla med sockerlag direkt då de tas ur ugnen.

Går utmärkt att frysa. Tinas försiktigt på upptiningsfunktionen i mikron eller på 50 grader i ugnen.
Semlorna kan fyllas med mandelmassa och grädde, nutella, oboygrädde, chokladsås, vaniljkräm eller vad man gillar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar