Translate

2015-04-06

Tittägg

Mitt recept på tittägg! 
Du behöver: 
äggform (plast finns att köpa, annars går vanligt påskägg bra, gärna av metall, men även papper håller för många ägg), strösocker, pappersskiva, vatten, de färger du vill använda och även sockermassa och ev färdiga dekorationer.
  • Börja med att färga vattnet med Dr Oetker Hushållsfärg, om du inte vill göra vita ägg. Till en liter strösocker behövs 0,5 dl vatten för att få sockret lagom fuktigt. Tillsätt färg till önskad nyans. 
  • Blanda väl så att det går att göra "sandkakor". 
  • Fyll formen noga med sockret och platta till ordentligt. Lägg en pappskiva på formen och vänd på formen över en plåt med bakplåtspapper. Dra försiktigt bort pappskivan och lyft sedan försiktigt på formen. 
  • Skär ett snitt där öppningen ska vara men ta inte bort den delen, den behövs för att inte öppningen ska torka för hårt. 
  • Torka ägghalvorna i 50 grader i ugnen i ca 45 minuter med ugnsluckan 5-10 cm öppen. Om ugnen har svårt att hålla temperaturen med öppen lucka eller om du inte har bråttom så låt äggen torka över natten i rumstemperatur, gärna i avstängd ugn. 
  • Gröp ur äggen med en sked. Jag vill att tjockleken ska vara knappt en centimeter. Jämna till kanterna lite. Låt gärna äggen torka till över natten igen, de blir mer hållbara då. 
  • Gör kristyr och färga den med Dr Oetker grön pastafärg. Spritsa gräs i den ena ägghalvan. Jag använde en grästyll från Wilton. 
  • Sätt i ditt val av påskdekorationer, som du endera tillverkat av Dr Oetker Sockermassa eller använd färdiga dekorationsfigurer från Dr Oetker. Gör blommor i olika färger av Dr Oetker Sockermassa färgad med Dr Oetker pastafärg. Jag dekorerade mina blommor och figurer med strössel från Dr Oetker. 
  • Spritsa din egen eller Dr Oetkers färdiga kristyr runt kanten och sätt ihop två ägghalvor. 
  • Spritsa skarven och framkanten med färgad kristyr. Dekorera med blommor eller figurer enligt din fantasi! 
Recept på Kristyr alternativ 1:
3 msk Wilton äggvitepulver, 5 msk varmt vatten och 500 gram florsocker vispas tills toppar bildas och konsistensen liknar mjukglass. En matsked vatten till kan behöva tillsättas, men börja med 5 msk så att den inte blir för lös. Dela upp kristyren och färga den i olika färger. 
Kristyr alternativ 2. Låt en äggvita ligga i ett glas på bänken över natten. Vispa äggvitan lätt och tillsätt sedan 300 gram florsocker och 1 tsk citronsaft. Vispa till konsistensen av mjukglass! Är den för hård så droppa i citronsaft och är den för lös så tillsätt mer florsocker. Dela upp kristyren och färga den i olika färger. 

Rösta gärna på mitt tittägg så att jag får chans att komma till final! 
http://cakeitaway.se/erikasfika/

Jag bjuder på mina misstag så slipper ni göra samma! :-)
För mycket vatten: Sockret fastnar i formen och släpper inte. Sockret torkar inte och det blir sprickor.
Sockersanden blandad för slarvigt: Blir fula ägg med sprickor.
För hög ugnsvärme: Sockret smälter.
Ugnen håller inte värmen då luckan är öppen: Det tar hela natten innan den är klar. Vilket går bra iofs.
Råkar stänga ugnsluckan: Sockeräggen smälter, särskilt om ugnen tycker att 175 grader är roligare.
Man glömmer äggen i ugnen två dagar: Svårt som 17 att karva ur äggen då de är stenhårda.
Äggform som smalnar av i kanten: Det går inte att få ur sockret i form av ett ägg.
Jag använde vanliga påskägg som form. De behöver sköljas och torkas mellan varje.


Här är några bilder på årets tittägg! Min största utmaning är att allt är så pyttelitet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar