Translate

2016-02-15

Bilkalas!

När Leo fyllde 4 år hade han kalas för alla sina kompisar i en gympasal! Temat var förstås "Bilar". Han är 4 år och vet allt om de små bilarna! Jag gjorde så gott jag kunde, men fick påpekat att "bilarna ska ha avgasrör där bak"! Jaja, jag är bara en moster, ingen bilexpert!

Tårtbottnarna är dubbel sats av Chokladtårtbotten, alltså tredubbel sats av originalreceptet. Den undre är 26 cm och den övre är 17 cm.

Dumlefluff på 300 gram Dumle, 2 msk kakao och 8 dl grädde, jag tillsatte 200 gram hackad mjölkchoklad i den kalla moussen.

Hallonmousse på 800 gram hallon, 8 gelatinblad ( eller 4 tsk gelatinpulver), 1,5 dl socker (på ett ungefär) och 8 dl grädde.

Marängsmörkräm på 3 gånger detta recept och jag tillsatte kolasås i, på 50 gram smör, 3 dl vispgrädde, 3 dl (270 gram) strösocker och 1 dl (140 gram ljus sirap) kokas till ca 115-120 grader. Tillsätt 1 krm vaniljsocker och 1 krm salt då den är klar. Det går också bra med kolaprovet, droppa kola i ett glas med kallt vatten och den är klar då den börjar bli fast. Var uppmärksam för på slutet går det fort. Min termometer står på 110 i evigheter och sedan är den nära att brännas! Häll snabbt över i en ren kastrull om du ser att den börjar mörkna, rör inte i botten så räddar du resterande kola. Den ska inte bli så fast som kolagodis men mer fast än kolasås. Låt den svalna och vispa sedan samman med marängsmörkrämen.

Tårtan är täckt med egengjord MMF!

Bilarna är gjorda i rice krispie treats täckta med kristyr (något som slätar ut ojämnheter och tål att vara i rumstemperatur) och sedan sockerpasta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar