Translate

2017-01-30

Japanskt mjölkbröd

Hokkaido eller Japanskt mjölkbröd är ett fluffigt, mjukt och lätt bröd som passar bäst som dessert eller mellanmål. Det finns många recept på internet men alla har gemensamt att man först gör en redning av mjölk, vatten och mjöl.
Hokkaido är en ö i Japan, men tydligen kallas även brödet så.

Originalrecept från www.tidningenhembakat.se

2 limpor
Tanzhong (redning)
50 g vetemjöl (ca 1 dl)
120 g mjölk (ca 1 ¼ dl)
120 g vatten (ca 1 ¼ dl)
Degen
20 g jäst min ändring från 50 gram
250 g mjölk, kall (2 ½ dl)
40 g socker (ca 0,5 dl) min ändring från 90 gram
1,5 tsk salt min ändring från 2 tsk
2 rumsvarma ägg
655 g vetemjöl (special tog jag) (ca 11 ¾ dl)
80 g smör, rumstempererat, min ändring från 125 gram
Pensling
mjölk eller ägg
GÖR SÅ HÄR
1. Vispa samman ingredienserna till tangzhong i en liten kastrull. Smeten ska bli slät. Sjud på medelhög värme, rör hela tiden, tills smeten tjocknat markant men forfarande går att hälla. Häll över i en liten skål, täck med plastfilm och ställ att svalna i rumstemperatur.
2. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, ägg och hela redningen (tanzhong). Häll i vetemjölet och knåda i cirka 5 minuter.
3. Skiva ned smöret och knåda i ytterligare 10-12 minuter tills degen är mjuk och lite klibbig, som en post-it ungefär. Lägg degen i en lätt smord bunke, täck med plastfilm och jäs till dubbel storlek, ca 1 timme.
4. Ta upp degen på bakbord och dela den i 6 lika stora delar. Låt vila under bakduk i 15 minuter. Smöra två formar, ca 1 ½ liter, och pudra lite mjöl i. Det går också bra att klä formarna med bakplåtspapper såklart!
5. Mjöla bakbordet mycket, mycket lätt (om alls) och rulla ut en degbit till en 20 cm lång rulle. Platta till så den blir cirka 10 cm bred. Det räcker att använda händerna – kavel är onödig. Rulla ihop från en kortsida till den andra. Lägg rullen i en form. Gör likadant med de andra degbitarna och fyll formarna – 3 rullar i varje. Jäs övertäckt med duk i 60 min (om du använder den mindre jästmängden). Sätt ugnen på 175 grader.
6. Pensla med mjölk eller ägg och grädda längst ned i ugnen i 30-40 minuter. Innertemperaturen ska nå 92 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar