Translate

2017-04-26

Massor av maränger!

Till påskmiddagen gjorde jag massor av små maränger! Receptet kommer från boken "Massor av maräng" av Alex Hoffler och Stacey O´Gorman

100 gram äggvita (ca 3 äggvitor men väg alltid)
200 gram strösocker
gelefärg och smaksättning efter önskan

Ugn 200 grader: Lägg sockret på bakplåtspapper i en långpanna och ställ in i ugnen ca 5 min, tills sockret börjar smälta i kanterna. Det upphettade sockret löser sig snabbare i äggvitorna så att det blir en blank fast smet.

Väg under tiden äggvitorna och torka ur den skål du ska använda med ättika eller citronsaft. Vispa gärna i köksmaskin, först långsamt så att små fasta bubblor bildas. Öka sedan hastigheten tills små toppar bildas och skålen kan hållas upp och ner utan att äggsmeten rör sig. Äggvitorna ska alltså vispas fasta innan man tillsätter socker.

Ta sockret ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 100 grader. Öppna ugnsluckan lite så svalnar ugnen fortare.
Fortsätt vispa på högsta hastighet och tillsätt det heta sockret en matsked i taget. Undvik klumpar av kristalliserat socker från kanterna. När du tillsatt allt socker fortsätter du att vispa på hög hastighet i 5-7 minuter. Känn på smeten mellan fingrarna  så att allt socker har löst sig. Annars får du vispa tills sockret löst sig.

Jag tillsatte färg genom att dra streck med gelefärg med tandpetare inuti en spritspåse (vänd den ut och in om det är svårt att nå). Spritsa marängerna i önskad form på ugnsplåt med bakplåtspapper, jag gjorde de flesta som små klickar. Träning ger färdighet i att spritsa! Våga prova lite olika former, olika tyllar och olika tekniker! Jag använde pepparmintolja i smeten på en färg maränger och de fick verkligen polkagrissmak!

Jag gräddade mina små minimaränger i ca 30 min. Större maränger kan gräddas i 2 timmar. De ska släppa från bakplåtspappret utan att undersidan går sönder. Låt svalna på plåten. De kan stå kvar i ugnen om man stänger av värmen.



Maränger ska förvaras torrt så håller de flera veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar