Translate

2017-10-11

Godare twixkakor

Twixkakor

Nu är jag nöjd med kolan också! 
Form ca 20x30 cm
Mördegsbotten:
130-140 gram rumstempererat smör
50 gram strösocker  (0,5 dl)
20 gram sirap (1 msk)
En nypa nymald kardemumma
240 gram vetemjöl (4 dl)

Nyp ihop ingredienserna till botten. Tryck ut i formen, jag lägger ett bakplåtspapper under. Grädda strax nedanför mitten i 180 grader 10-15 min, den ska få aningens färg. 

Kola 
50 gram smör, 3 dl vispgrädde, 3 dl (270 gram) strösocker och 1 dl (140 gram ljus sirap) kokas till ca ca 125 grader. Tillsätt 1 krm vaniljpulver och 1 krm salt då den är klar. Det går också bra med kolaprovet, droppa kola i ett glas med kallt vatten och den är klar då den börjar bli fast. Var uppmärksam för på slutet går det fort. Min termometer står på 110 i evigheter och sedan är den nära att brännas! Häll snabbt över i en ren kastrull om du ser att den börjar mörkna, rör inte i botten så räddar du resterande kola. Den ska inte bli så fast som kolagodis men mer fast än kolasås.


Choklad
200 gram mjölkchoklad eller annan choklad. Jag tog hälften mjölkchoklad och hälften mörk choklad.
Jag vill ha en blank choklad som  man kan hålla i utan att bli kladdig så jag tempererade chokladen.  
Låt svalna lite och skär sedan upp i bitar! 

Går bra att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar