Translate

2016-06-19

Vaniljfudge

Om man har grädde över, passar det bra att koka fudge! Den blev supergod!

Recept enligt http://tidningenhembakat.se/recept/vaniljfudge/  men jag använde 2 krm vaniljpulver istället för vaniljstång och när den var klar strödde jag över flingsalt! Det passar så bra med salt mot den söta fudgen!


Här är receptet från Hembakat:

Ca 50 bitar
4 dl vispgrädde
4 ½ dl strösocker
50 g smör
1 msk glykossirap
1 vaniljstång
1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR
1. Värm grädde, strösocker, smör och glykossirap försiktigt i en kastrull tills smöret och sockret smält. Rör om då och då.
2. Höj värmen på spisplattan till medel och sätt ner en termometer i smeten. Låt smeten småkoka till 116 grader och rör om då och då. Klä under tiden en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.
3. När termometern visar 116 grader tar du kastrullen från plattan och låter smeten stå i några minuter tills den når 110 grader.
4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner fröna och saltet i smeten. Skulle det ha bränt fast lite i botten i kastrullen så kan du hälla över smeten i en mindre kastrull, då går det också lättare att röra i smeten.
5. Nu är det dags att röra ordentligt. Rör i smeten tills den når 60 grader och är tjock och glanslös. Ta bort termometern och rör lite till.
6. Häll ner den tröga smeten i formen och jämna till ytan. Låt fudgen stå i rumstemperatur för att stelna, gärna över natten. Ställ den sedan i kylen innan den skärs upp i bitar. Skär fudgen i lagom stora bitar. Förvara dem i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar