Translate

2016-01-16

Pålitliga macarons

Mina macarons blir alltid goda. Men ska jag vara ärlig så blir de inte lyckat snygga varje gång. Nu behövde jag ett recept som är riktigt pålitligt och gärna snabbt, att baka till många.
Originalreceptet från Roy Fares bok Sweet!
30 gram strösocker (1/3 dl)
70 gram siktat florsocker (1 dl)
90 gram siktat mandelmjöl (garants mandelmjöl är mest finmalt)
90 gram siktat florsocker (1.5 dl)
70 gram äggvita (2)
Ev pastafärg
Sätt ugnen på 145 grader.
Blanda strösocker och 70 gram florsocker i en bunke.
Blanda mandelmjöl och 90 gram florsocker i en annan bunke.
Vispa äggvita i köksmaskin eller med elvisp till ett fast skum. Tillsätt sockerblandningen lite i taget och vispa tills det blir en seg maräng.
Rör ner mandelmjölsblandningen och ev pastafärg. Med det här receptet behöver man inte vara så försiktig, rör om ordentligt tills smeten är jämn. Jag har till och med provat med 10 snabba varv med vispen i köksmaskinen.  Däremot om man blandar för försiktigt kommer smeten att vara för fast och det blir toppar på macaronsen.
Spritsa ut runda macarons i storlek som en femkrona. Slå plåten mot bordet tills macaronsen blir platta, jag brukar slå mot ett korkunderlägg så låter det mindre. Det går även att peta ner ev toppar med baksidan av en sked eller fingret.  
Jag gräddar med plåten strax under mitten så att macaronsen inte får färg.  12-14 min. Flergångsbakplåtspapper passar fint att göra macarons på! Låt kallna på plåten. Försök inte ta loss kakorna förrän de har kallnat.
Fyll med valfri fyllning.
Mina favoriter:
Lemoncurd
Chokladtryffel
Aftereighttryffel
Turkiskpeppartryffel
Hallontryffel
Förvara i kylskåp och kan gärna frysas. Ska helst ätas dagen efter så att fyllningen mjukar upp kakorna lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar