Translate

2016-01-24

Födelsedagstårta till kusin

Min yngsta kusin fyllde 20 år och jag gör gärna en tårta istället för present. Önskemålen var av de mer ovanliga slaget men jag gjorde så gott jag kunde. 
Kladdiga chokladbottnar från Roy Fares recept fast med kokande vatten istf kaffe. Jag gjorde 2/3 av receptet och det blev lagom till en 20 cm form. Bottnarna påminner om one bowl chocolate cake och very cherry chocolate cake, men utan kaffe och syran från yoghurt. Smaken var väldigt god men jag rekommenderar att grädda smeten i 3 formar istället för 75 min i en form som jag gjorde. Jag kan även bjuda på misstaget att det blir inte bra att ställa ut en het tårtbotten på skärbräda uppochner i minusgrader och låta den frysa så. Det blir extremt mycket fukt i kakan. Jag hade en klantig dag och tänkte inte så bra.

Fyllning 1: 150 gram riven mandelmassa
150 gram (laktosfri) philadelphia
150 gram grädde
Vispa philadelphian och rör ner mandelmassan. Vispa grädden och vänd ihop båda.

Fyllning 2: Vaniljkräm mitt vanliga recept fast 5 äggulor slank ner.

Spacklade en himla massa eftersom bottnarna var så otroligt mjuka och osamarbetsvilliga. Vit chokladganache på 300 gram vit choklad och 125 gram grädde blandat med smörkola kokad till 115 grader. Smörkola: 100 gram socker, 100 gram grädde, 100 gram sirap och 50 gram smör. Jag hällde på lite kola direkt ovanpå tårtan också. Jag ska jobba på proportionerna mellan ganache och kola men gott var det!
Tårtan är täckt med Örebro kavlingsmarsipan.
Tårtan serverades med en fruktsallad på kiwi, jordgubbar, apelsinfileer, ekologiska vindruvor och ekologiska bananer. 
De vita macaronsen är med lemoncurd och de lila med nougatganache (nougat med lite grädde). Båda sprayade med lite ätbar pärlemorfärg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar